Kan man miste kørekort på cykel?

/

March 17, 2025

Få indsigt i, hvad der er forbudt

Når du cykler i trafikken, er det afgørende at overholde færdselsloven for både din egen og andres sikkerhed. Men hvad er konsekvenserne, hvis du overtræder reglerne? Et ofte rejst spørgsmål er, om man kan få frakendt sit kørekort som følge af spirituskørsel på cykel eller andre lovovertrædelser i trafikken. I denne blog og guide dykker vi ned i alt, du skal vide om, hvorvidt det er muligt at miste kørekortet, når du cykler. Vi gennemgår lovgivningen, hvilke overtrædelser der kan få konsekvenser for dit kørekort, samt hvordan du kan undgå problemer i trafikken.

Farlig adfærd på cykel – Må man køre fuld på cykel?

Mange tror fejlagtigt, at de kan miste deres kørekort for at cykle i beruset tilstand. Ifølge Cyklistforbundet er der ingen fast promillegrænse for cyklister, men politiet kan udstede en bøde på 1.500 kr., hvis de vurderer, at du er for beruset til at cykle forsvarligt. Dette påvirker dog ikke direkte dit kørekort.

Dog kan gentagne alvorlige færdselsforseelser indgå i en samlet vurdering af din egnethed som bilist, hvilket på sigt kan få konsekvenser for dit kørekort.


Strengere regler for el-løbehjul

For el-løbehjul er reglerne skrappere med en promillegrænse på 0,5. Overskrides denne, koster det en bøde på 2.000 kr. Ifølge Sikker Trafik kan gentagne overtrædelser medføre fængselsstraf og frakendelse af kørekortet.

Politibil med blå blink i trafik. Læs om, hvordan man kan miste kørekort på cykel ved alvorlige overtrædelser.

De mest almindelige forseelser og bøder for cyklister

Overtrædelser af færdselsloven på cykel kan resultere i bøder. Her er nogle af de mest almindelige bødetakster:

700 kr. i bøde for:

- At køre uden lys i lygtetændingstiden
- At have fejl eller mangler ved bremser, reflekser mv.
- At cykle i fodgængerfeltet, på fortov eller gangsti
- At køre i modsat retning på cykelstien
- At køre uden hænder på styret
- Ikke at give tegn, når du stopper eller drejer
- Ikke at respektere skilte og afmærkning
- At holde fast i et andet køretøj
- At være to personer på en cykel med ét sæde (bøde til begge)

1.000 kr. i bøde for:

- Kørsel over for rødt lys
- Kørsel mod færdselsretningen
- Overtrædelse af ubetinget vigepligt
- Brug af håndholdt mobiltelefon

1.500 kr. i bøde for:

- Uforsvarlig kørsel på cykel som følge af beruselse

Få en fuld oversigt over færdselsreglerne for cyklister kan du læse Færdselsloven for cyklister hos Cyklistforbundet og Danske Love.

Gode råd til at forbedre din cykels sikkerhed og undgå bøder:

Hos Ren Cykel ved vi, hvor vigtig en velkørende cykel er – ikke kun for komfort og ydeevne, men også for din sikkerhed i trafikken. Politiet har strenge regler for, hvordan en cykel skal være udstyret, og overtrædelser kan koste dig dyre bøder. Derfor har vi samlet de vigtigste ting, du skal være opmærksom på – og som vi som cykelsmed kan hjælpe dig med at reparere og vedligeholde.

Sørg for, at din cykel har lovpligtigt udstyr

En stor del af de bøder, politiet uddeler til cyklister, handler om manglende eller defekte reflekser, bremser og lygter. Det kan give dig en bøde på 700 kr.

Lygter i lygtetændingstiden – Din cykel skal have fastmonterede eller godkendte lygter tændt fra solnedgang til solopgang.

Bremser – Din cykel skal have mindst én velfungerende bremse. Vi kan justere og udskifte bremseklodser, wirer og skiver.

Reflekser – Cyklen skal have:

  • Hvid refleks foran
  • Rød refleks bagpå
  • Gule reflekser i pedalerne
  • Gule eller hvide reflekser i hjulene.

Undgå de dyre bøder – få tjekket din cykel hos os!

Hos Ren Cykel kan vi sikre, at din cykel lever op til lovens krav, så du undgår unødige bøder. Vi kan hjælpe dig med at montere de rigtige reflekser, lygter og bedste bremser, så du er lovligt og godt kørende. Kig forbi en af vores Faste værksteder eller vores Hent og Bring service.

Sådan cykler du lovligt og sikkert – de gode råd og regler på din cykeltur

At cykle er en effektiv og fleksibel transportform, men det kræver, at du kender og overholder færdselsreglerne for at sikre din egen og andres sikkerhed. Her får du en oversigt over de vigtigste regler og gode råd til en tryg cykeltur.

Hvor skal du køre?

Som cyklist skal du altid benytte cykelstien, hvis der er en. Hvis der ikke er nogen cykelsti, skal du køre på kørebanen og holde så langt til højre som muligt. Det er forbudt at cykle på fortovet, da det er forbeholdt fodgængere.

Overhaling – vis hensyn

Ved overhaling, sørg for, at det er sikkert og pladsen tilstrækkelig. Tjek bagud for andre overhalere og vær tålmodig på travle cykelstier. Brug ringeklokken i god tid – råb ikke. Bliver du overhalet, så træk ind og giv plads.

Cykling i grupper

Hvis du cykler sammen med andre, må I kun køre to og to, så længe det ikke er til gene for andre trafikanter. Hvis der kommer modkørende eller nogen vil overhale jer, skal I trække ind og køre på række. Hvis du kører på en ladcykel eller en anden trehjulet cykel, må du ikke køre ved siden af andre.

Tegngivning – vis dine hensigter

For at undgå farlige situationer skal du tydeligt signalere dine bevægelser. Ræk armen ud, før du drejer, og løft armen op, hvis du stopper et sted, hvor andre ikke forventer det. På den måde giver du medtrafikanterne mulighed for at reagere i tide.

Mobiltelefoner og musik – hold fokus på trafikken

Det er ulovligt at bruge en håndholdt mobil, mens du cykler – stop først, hvis du skal bruge den. Musik er tilladt, men brug kun én in-ear høretelefon, helst i højre øre, og undgå noise cancelling for at høre trafikken.

Cykelhjelm

At tage cykelhjelm på beskytter dit hoved og kan reducere risikoen for alvorlige skader ved ulykker. Det øger din sikkerhed i trafikken, især hvis du kører blandt biler eller på ujævne veje. Samtidig sender du et godt signal til andre om at prioritere sikkerhed. Kig forbi et af vores faste værksteder og se vores sortiment af kvalitetscykelhjelme.

Pas på i trafikken

Som udgangspunkt kan du ikke miste dit kørekort for at begå forseelser på cykel. Dog kan gentagne alvorlige overtrædelser af færdselsloven potentielt spille en rolle i en bredere vurdering af din egnethed som bilist. Derfor er det altid en god idé at følge reglerne i trafikken – uanset om du er på cykel, el-løbehjul eller i bil. Ved at følge reglerne fra sikker trafik, kan du gøre din cykeltur både sikker og lovlig – og bidrage til en mere tryg trafik for alle. Husk cykelhjelm!

Hos Ren Cykel anbefaler vi, at man undlader at cykle under påvirkning af alkohol for at sikre egen og andres sikkerhed.

Kontakt os